SKIRO KOLEKCIJOS ARBATŲ APRAŠYMAI
ŽALIOSIOS ARBATOS Arbatų aprašymai pateikiami ta tvarka, kokia arbatų pavadinimai surašyti ant maišelio, į kurį Jums įpylė pasirinktą ŽALIAJĄ SKIRO kolekcijos arbatą. Įsigytos arbatos pavadinimas pažymėtas paryškinant/nubraukiant prie jo esantį burbuliuką.
„Pure energy“
– geros savijautos arbata „Tikroji energija".
Pasižiūrėjus, kas sudėta į šią arbatą, nekyla abejonių, kad ji tikrai turi suteikti energijos - veikti tonizuojančiai ir padėti organizmui apsisaugoti nuo peršalimo bei kitų ligų. Tik nepamirškite, kad jokios arbatos su vaistiniais augalais negalima gerti ilgiau nei 6 savaites iš eilės - viskas turi būti daroma su saiku.
Sudėtis: žalioji arbata, papajos gabaliukai, imbieras, ženšenio šaknis, kvapiosios medžiagos.
Chun Mee arbata su ginkmedžio lapais
Ginkmedis dabar labai madingas: daugelis tiki, kad šis archajiškas medis yra nepaprastas. Ginkmedis – seniausia žinoma medžių rūšis, egzistavusi dar prieš 180–200 milijonų metų. Dėl rūšies amžiaus dar vadinamas „gyvąja iškasena“. Tai labai atsparus augalas, galintis ištverti didelius šalčius. Nereiklus dirvos sąlygoms. Yra žinoma, kad 4 ginkmedžiai išgyveno net Hirošimos (Japonija) branduolinį bombardavimą.
Sudėtis: žalioji kiniška Chun Mee arbata, ginkmedžio lapai ir kvapiosios medžiagos*.
Žalioji arbata su ženšeniu, kvepianti citrina
Sudėtis: žalioji kiniška arbata, ženšenio šaknies gabaliukai ir kvapiosios medžiagos*.
Kiniška arbata su jazminų žiedeliais Kiniška jazminų arbata yra turbūt pati garsiausia natūraliai aromatizuota kiniška arbata. Ji aromatizuojama švelniais baltais jazminų žiedais, kurie išlaiko savo aromatą tik 20 valandų po nuskynimo. Todėl jie turi būti sumaišomi su arbata kiek galima greičiau, kad kuo daugiau aromato spėtų įsigerti į arbatos lapelius. Tada žiedeliai išrenkami iš arbatos, paliekant tik vieną - kitą. Tokiu būdu sultinga kiniška arbata įgauną salsvą jazminų prieskonį. Tai puiki vakaro arbata, norint sustiprinti aromatą, reikėtų įdėti truputį cukraus.
China Gunpowder
- žalioji arbata „kiniškas parakas“ (verčiant pažodžiui).
Gunpowder Kinijoje yra vadinama „perlų arbata" - tai žalioji arbata, kurios lapeliai yra susukami į mažučius, kietus šratukus. Iš čia ir yra kilęs šios arbatos rūšies pavadinimas – „parakas". Užpylus vandeniu, šratukai pradeda „skleistis" - gauname stipraus skonio, tamsiai žalią arbatą. Tai arbata visai dienai, skani net atšalusi. Kadangi Gunpowder yra stipri arbata, ją reikėtų vartoti saikingai.
Pu-Erh arbata Pu-erh arbatos gamybos procesas buvo Kinijoje šimtmečius griežtai saugoma paslaptis. Pu-erh yra pavadinta miesto vardu, esančio Junanio provincijoje, į kurį suplaukdavo arbata iš Pietvakarių Kinijos augintojų. Pu-erh yra vadinamojsios dvigubos oksidacijos arbata ir būtent antrosios oksidacijos metu ji įgauna tą unikalų žemės prieskonį ir gydomąsias savybes. Tai viena iš nedaugelio arbatų, kuri tuo geresnė, kuo senesnė. Kinai ja užgeria aštrius ir riebius patiekalus. Sakoma, kad Pu-erh atgaivina kūną, šalina vidinį karštį, pagerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Moterys ją vadina „liekninančia", o vyrai mano, kad ji gali sumažinti alkoholio kiekį kraujyje.
Japoniška Sencha Fukujyu
Japoniškos arbatos yra išimtinai žaliosios (nefermentuotos) arbatos, kurios vis labiau populiarėja ir Vakaruose. Geriausiai žinoma yra senča - japonų arbata kiekvienai dienai. Sencha Fukujyu yra rudeninė arbata, auginama Fudzijamos kalno šlaituose. Jai būdingas truputėlį aštrus, salsvas tipiškas japoniškos senča skonis.
Japoniška Bancha Banča yra kita tradicinė japoniškų arbatų rūšis. Ji gaunama senča gamybos procese - yra grubesnė, turi mažiau kofeino ir daugiau tanino.
Japoniška Genmaicha Genmaycha - tai dar viena tradicinė japoniška arbata. Tai banča, pagardinta spragintais ryžiais, kurie suteikia ne tik papildomo kvapo, bet ir šiek tiek aitresnį, spragėsių prieskonį.
Baltoji arbata Pai Mu Tan
Viena iš žinomiausių baltųjų arbatų yra - Pai Mu Tan (tai reiškia „baltasis bijūnas"). Baltąja ši arbata vadinama dėl balkšvos - sidabrinės lapelių spalvos. Baltųjų arbatų „gamybos" procesas yra pats trumpiausias, reikalaujantis daugiausia kruopštumo: lapeliai suskinami per 48 valandas nuo to momento, kai pumpuras jau visiškai susiformavęs, bet dar nėra išsiskleidęs; tada jie labai atsargiai džiovinami, kad nesusitrintų ir nenubyrėtų juos dengiantys sidabriniai „pūkeliai". Kadangi baltosios arbatos lapeliai yra labai trapūs ir lengvi, jų reikia dėti daugiau negu žaliosios ar juodosios arbatos. Plikimo laikas - 1-3 minutės. Gauname šviesų, subtilaus skonio ir kvapo, vos salsvą gėrimą. Manoma, kad baltoji arbata labai naudinga sveikatai - teigiamai veikia širdį ir kraujotaką, stiprina imunitetą, tuo pačiu metu ir ramina, ir gaivina.
Jade Oolong
Daugybė žmonių, vadinančių save arbatos mėgėjais, niekada nėra ragavę ulong arbatos. O kaip tik ulong arbata gali suteikti patį didžiausią malonumą tikram arbatos mėgėjui. „Oolong“ pažodžiui išvertus reiškia „juodasis drakonas“. Ulong arbata (arba rudoji arbata) yra „pusiaukelė“ tarp žaliosios ir juodosios arbatų. „Jade oolong“ - pažodžiui nefritinė ulong arbata - taip vadinama dėl jai būdingos pilkai žalsvos spalvos. Tai labai silpnos oksidacijos (fermentacijos) ulong arbata, pasižyminti delikačiu skoniu ir aromatu. Ši arbata auginama Taivanyje, kuris pagal senąją tradiciją dar vadinamas Formosa.
Žalioji arbata „Karališkoji“
Šioje arbatoje yra rožių žiedlapių, todėl pagal tradiciją ji gali vadintis „karališka”. Sudėtis: kiniška senča, papajos gabalikai, rožių ir bijūnų žiedlapiai, kvapiosios medžiagos*.
Kiniška sencha
Kiniška žalioji arbata.
Žalioji arbata „Šventinė“
Tai žiemos švenčių sezono arbata.
*KVAPIOSIOS MEDŽIAGOS
Vokietijos bendrovė Haelssen & Lyon GmbH į savo arbatas deda tik
natūralias arba
identiškas natūralioms kvapiąsias medžiagas.
Natūralios kvapiosios medžiagos
Natūraliomis vadinamos kvapiosios medžiagos, gaunamos iš augalinės arba gyvulinės kilmės žaliavų (žuvų ir augalų audinių, grybų, eterinių aliejų arba vaisių, daržovių ir pan.) taikant tradicinius (pavyzdžiui, distiliaciją ar ekstrakciją, naudojant tirpiklius), taip pat mechaninius, baltyminius arba mikrobiologinius metodus.
Natūralių kvapiųjų medžiagų įvairovė
Natūralios, tradiciniais metodais gaunamos kvapiosios medžiagos yra labai brangios. Jų pagaminama labai nedaug – toli gražu neužtenka patenkinti didžiulei rinkos paklausai. Tačiau šią opią maisto pramonės problemą dabar padeda išspręsti modernūs biotechnologijos metodai.
Kilmė
Dažniausiai natūralios kvapiosios medžiagos – tai eteriniai aliejai. Jie gaunami iš augalų, o tada maišomi su kitomis kvapniosiomis medžiagomis – taip sukuriami nauji kvapai. Taip pat egzistuoja natūralios kvapiosios medžiagos, kurios gaminamos pasitelkiant mikroorganizmus. Tai vadinama de novo biosinteze arba biotransformacija – šie procesai, vyksta bioreaktoriuose, kontroliuojami specialistų. Kadangi tos technologijos yra naujos ir plačiajai visuomenei dar mažai žinomos, vartotojams jos kelią tam tikrą nepasitikėjimą.
Natūralios kvapiosios medžiagos – tradicinės augalinės
Šios medžiagos gaunamos ekstrakcijos, spaudimo ar panašiais metodais:
anetolis (C10H12O) - iš anyžių, pankolio sėklų;
benzaldehidas – iš karčiųjų migdolų;
citralis – iš citrinžolių;
decanalis – iš apelsinų;
3-heksenolis – iš mėtų;
metilchavikolis – iš bazilikų;
nootkatonas – iš greipfrutų;
cinamono aldehidas – iš cinamono.
Natūralios kvapiosios medžiagos – biosintetinės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos fermentacijos arba panašių reakcijų, kuriose dalyvauja mikroorganizmai (arba jų baltymai), metu. Naudojamos tik tam tikros grybų ar bakterijų rūšys. Pastebima tendencija naudoti ir genetiškai modifikuotas bakterijas, pavyzdžiui kuriant kokoso ar persikų aromatus.
anisaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
benzaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
ethilbutiratas – pagamintas su Lactobacillus casei;
linalolis – pagamintas su Penicillium italicum;
tetrametilpirazinas – pagamintas su Bacillus subtilis.
Natūralios kvapiosios medžiagos – baltyminės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos vykstant baltymų reakcijoms, kuriose dalyvauja tik baltymai ir jokie kiti mikroorganizmai.
acetaldehidas – pagamintas su alkoholdehidrogenaze;
benzaldehidas – pagamintas sualkoholdehidrogenaze;
kaprono rūgštis - pagaminta su lipase;
cinamono alkoholis – pagamintas su alkoholdehidrogenaze.
Čia išvardijome tik nedidelę natūralių kvapiųjų medžiagų dalį. Egzistuoja milijonai natūralių kvapniųjų medžiagų, iš kurių apie 200 yra plačiai naudojamos pramonėje.
Kvapiosios medžiagos, identiškos natūralioms
Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos – tai cheminiu būdu išskirtos kvapiųjų savybių turinčios medžiagos, gaunamos cheminės sintezės būdu arba išskirtos pasitelkus cheminius metodus. Savo chemine sudėtimi jos yra analogiškos augalinės arba gyvulinės kilmės medžiagoms. Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos gamtoje turi prototipus, tik yra sintetinamos laboratorijose. Pagal apibrėžimą, jei cheminio apdorojimo metu natūrali kvapioji medžiaga pakeičia savo molekulinę struktūrą, gautasis produktas jau yra laikomas identišku natūraliam ir nebegali vadintis natūraliu. Didžioji dalis identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų pagaminama sintetinimo būdu.
Panaudojimas
Pagrindinė priežastis, kodėl naudojama tiek daug identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų, yra finansinė. Neįmanoma pagaminti tiek žemuogių ekstrakto, kad užtektų pagardinti visiems jogurtams, desertams, ledams, saldainiams ir pan. Kitas pavyzdys – vanilės aromatas: tikrasis vanilinas iš Burbono vanilės yra labai brangus ir jo atsargos ribotos, todėl plačiai naudojamas identiškas natūraliam susintetintas vanilinas. Kvapų kūrėjas, panaudodamas kelis, o gal net keliasdešimt svarbių elementų, gali sukurti kvapą, kuris bus labai artimas natūraliam, iš šimtų komponentų sudarytam, kvapui.
Kritikai, pasisakantys prieš augantį kvapiųjų medžiagų naudojimą, tvirtina, kad žmonės (ypač vaikai) vis labiau pamiršta tikruosius maisto produktų kvapus. Tačiau maisto pramonė kasmet suvartoja vis daugiau kvapiųjų medžiagų.
--> Į SKIRO arbatos kolekcijos puslapį