SKIRO KOLEKCIJOS ARBATŲ APRAŠYMAI
ŽOLELIŲ IR KITOS ARBATOS Arbatų aprašymai pateikiami ta tvarka, kokia arbatų pavadinimai surašyti ant maišelio, į kurį Jums įpylė pasirinktą ŽOLELIŲ ar kitą SKIRO kolekcijos arbatą. Įsigytos arbatos pavadinimas pažymėtas paryškinant/nubraukiant prie jo esantį burbuliuką.
„Fitness“
– tai arbata sportuojantiems žmonėms. Aktyviai sportuojant - užkraunant organizmui fizinius krūvius - labai svarbu teisingai pasirinkti maistą ir gėrimus: reikia vengti aktyvių medžiagų (pvz.: skatinančių prakaitavimą, keliančių kraujo spaudimą ir pan.), kurios gali tą krūvį dar padidinti ir sukelti „organizmo perkrovą". Ši arbata sukomponuota taip, kad nekeltų papildomų „fizinių stresų".
Sudėtis: raudonoji aspalatų arbata (rooibos), verbena, citrinžolė, gervuogių ir melisos lapeliai, saulėgrąžų ir rugiagėlių žiedlapiai, saldymedžio šaknis. Hipertenzija sergantys žmonės turėtų labai saikingai gerti arbatas, kuriose yra saldymedžio šaknies.
Imbiero ir citrinžolių arbata
- daugelis vartoja šią arbatą kaip profilaktinę priemonę nuo slogos ir peršalimo. Tik turėtumėte nepamiršti, kad arbatų, kuriose yra vaistinių augalų, negalima gerti ilgiau kaip 6 savaites iš eilės, po to reikėtų daryti kelių savaičių pertrauką. Sudėtis: gauruotoji mėta, imbieras, citrinžolė, citrinų žievelių gabaliukai, saldymedžio šaknis.
Rooibos su citrina ir mėtom
Jei Jums patinka mėtos, ši arbata turėtų tapti viena iš Jūsų mėgstamiausių. Ji puiki ir karšta, ir šalta. Sudėtis: raudonoji aspalatų arbata, citrinų žievelių gabaliukai, mėtos, kvapiosios medžiagos*.
Rooibos „Original“
Raudonoji aspalatų arbata be priedų - raudonoji arbata, afrikiečių vadinama Rooibos pažodžiui reiškia "raudonas krūmas", - tai Pietų Afrikos Cedaro kalnuose augančios ankštinės kultūros lapeliai. Ši raudonos spalvos arbata yra sodraus, salsvo kvapo. Smulkių, panašių į adatėles lapelių arbata yra malonaus skonio, labai kvapni ir gerai malšina troškulį. Raudonoji arbata - natūralios spalvos. Joje nėra jokių priedų, dažų ar konservantų. Arbatoje nėra ir kofeino, nedaug tanino, tačiau gausu mineralinių medžiagų. Ši arbata atpalaiduoja, nuslopina skrandžio bei žarnyno spazmus. Geriama karšta ir šalta, viena arba su pienu, medumi ar citrina.
Mate
Arbatinio bugienio krūmų lapų arbata yra žinoma mate pavadinimu. Šios arbatos tėvynė - Pietų Amerikos pusiau tropinės žemumos. Mate auginama Argentinoje, Brazilijoje, Paragvajuje. Paprastai mate plikoma nedideliame išskobtame ir išdžiovintame moliūgėlyje, geriama per vamzdelį (anksčiau nendrę). Sudėtis: žalia mate.
Lapacho pure
Septynlapis balymedis - tai medis augantis, Pietų Amerikoje, vietinių vadinamas Lapacho. Arbatai ruošti naudojama vidinė šio medžio žievės dalis, kuri dar vadinama Pau d'Arco, Paoheebo, Taheebo, Ipė, Roxo, Bow Stick, Ipes arba inkų arbata. Ji nepaprastai gausi mineralų: kilograme lapačio žievės yra 45 g kalcio, 250 mg geležies ir 180 mg kalio. Manoma, kad ši arbata puiki priemonė nuo nemigos, taip pat sergant leukemija bei kitomis vėžinėmis ligomis, ji stimuliuoja gyvybingumą, stiprina imunitetą, sukuria puikią savijautą. Paprasčiausias paruošimo būdas - užplikyti kaip juodą arbatą, penkias minutes palikti, kad pritrauktų, nupilti, gerti šiltą.
Roibos ir žaliosios arbatos mišinys „Šaltalankio uogos“
Tai kito tiekėjo iš Vokietijos - „Kirchner, Fischer & Co GmbH“ - sukurtas arbatų mišinys. Sudėtis: roibos, žalioji arbata, apelsinų žievelės, obuolių, braškių gabalikai, šeivamedžio uogos, šaltalankio uogos, saldymedžio šaknis, kvapiosios medžiagos.
*KVAPIOSIOS MEDŽIAGOS
Vokietijos bendrovė Haelssen & Lyon GmbH į savo arbatas deda tik
natūralias arba
identiškas natūralioms kvapiąsias medžiagas.
Natūralios kvapiosios medžiagos
Natūraliomis vadinamos kvapiosios medžiagos, gaunamos iš augalinės arba gyvulinės kilmės žaliavų (žuvų ir augalų audinių, grybų, eterinių aliejų arba vaisių, daržovių ir pan.) taikant tradicinius (pavyzdžiui, distiliaciją ar ekstrakciją, naudojant tirpiklius), taip pat mechaninius, baltyminius arba mikrobiologinius metodus.
Natūralių kvapiųjų medžiagų įvairovė
Natūralios, tradiciniais metodais gaunamos kvapiosios medžiagos yra labai brangios. Jų pagaminama labai nedaug – toli gražu neužtenka patenkinti didžiulei rinkos paklausai. Tačiau šią opią maisto pramonės problemą dabar padeda išspręsti modernūs biotechnologijos metodai.
Kilmė
Dažniausiai natūralios kvapiosios medžiagos – tai eteriniai aliejai. Jie gaunami iš augalų, o tada maišomi su kitomis kvapniosiomis medžiagomis – taip sukuriami nauji kvapai. Taip pat egzistuoja natūralios kvapiosios medžiagos, kurios gaminamos pasitelkiant mikroorganizmus. Tai vadinama de novo biosinteze arba biotransformacija – šie procesai, vyksta bioreaktoriuose, kontroliuojami specialistų. Kadangi tos technologijos yra naujos ir plačiajai visuomenei dar mažai žinomos, vartotojams jos kelią tam tikrą nepasitikėjimą.
Natūralios kvapiosios medžiagos – tradicinės augalinės
Šios medžiagos gaunamos ekstrakcijos, spaudimo ar panašiais metodais:
anetolis (C10H12O) - iš anyžių, pankolio sėklų;
benzaldehidas – iš karčiųjų migdolų;
citralis – iš citrinžolių;
decanalis – iš apelsinų;
3-heksenolis – iš mėtų;
metilchavikolis – iš bazilikų;
nootkatonas – iš greipfrutų;
cinamono aldehidas – iš cinamono.
Natūralios kvapiosios medžiagos – biosintetinės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos fermentacijos arba panašių reakcijų, kuriose dalyvauja mikroorganizmai (arba jų baltymai), metu. Naudojamos tik tam tikros grybų ar bakterijų rūšys. Pastebima tendencija naudoti ir genetiškai modifikuotas bakterijas, pavyzdžiui kuriant kokoso ar persikų aromatus.
anisaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
benzaldehidas – pagamintas su Trametes sauvolens;
ethilbutiratas – pagamintas su Lactobacillus casei;
linalolis – pagamintas su Penicillium italicum;
tetrametilpirazinas – pagamintas su Bacillus subtilis.
Natūralios kvapiosios medžiagos – baltyminės mikrobiologinės
Šios medžiagos gaunamos vykstant baltymų reakcijoms, kuriose dalyvauja tik baltymai ir jokie kiti mikroorganizmai.
acetaldehidas – pagamintas su alkoholdehidrogenaze;
benzaldehidas – pagamintas sualkoholdehidrogenaze;
kaprono rūgštis - pagaminta su lipase;
cinamono alkoholis – pagamintas su alkoholdehidrogenaze.
Čia išvardijome tik nedidelę natūralių kvapiųjų medžiagų dalį. Egzistuoja milijonai natūralių kvapniųjų medžiagų, iš kurių apie 200 yra plačiai naudojamos pramonėje.
Kvapiosios medžiagos, identiškos natūralioms
Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos – tai cheminiu būdu išskirtos kvapiųjų savybių turinčios medžiagos, gaunamos cheminės sintezės būdu arba išskirtos pasitelkus cheminius metodus. Savo chemine sudėtimi jos yra analogiškos augalinės arba gyvulinės kilmės medžiagoms. Identiškos natūralioms kvapiosios medžiagos gamtoje turi prototipus, tik yra sintetinamos laboratorijose. Pagal apibrėžimą, jei cheminio apdorojimo metu natūrali kvapioji medžiaga pakeičia savo molekulinę struktūrą, gautasis produktas jau yra laikomas identišku natūraliam ir nebegali vadintis natūraliu. Didžioji dalis identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų pagaminama sintetinimo būdu.
Panaudojimas
Pagrindinė priežastis, kodėl naudojama tiek daug identiškų natūralioms kvapiųjų medžiagų, yra finansinė. Neįmanoma pagaminti tiek žemuogių ekstrakto, kad užtektų pagardinti visiems jogurtams, desertams, ledams, saldainiams ir pan. Kitas pavyzdys – vanilės aromatas: tikrasis vanilinas iš Burbono vanilės yra labai brangus ir jo atsargos ribotos, todėl plačiai naudojamas identiškas natūraliam susintetintas vanilinas. Kvapų kūrėjas, panaudodamas kelis, o gal net keliasdešimt svarbių elementų, gali sukurti kvapą, kuris bus labai artimas natūraliam, iš šimtų komponentų sudarytam, kvapui.
Kritikai, pasisakantys prieš augantį kvapiųjų medžiagų naudojimą, tvirtina, kad žmonės (ypač vaikai) vis labiau pamiršta tikruosius maisto produktų kvapus. Tačiau maisto pramonė kasmet suvartoja vis daugiau kvapiųjų medžiagų.
--> Į SKIRO arbatos kolekcijos puslapį